Årsmöte 2019

Verksamhetsberättelse för Borås Fältrittklubb 2018

 

Verksamheten övergripande

Under året hade vi ca 550 medlemmar. Vi har fortsatt att utöka vårt samhällsansvar och vårt samarbete med SÄS. Vi har haft ett framgångsrikt projekt för barn med selektiv mutism. Vi har också arbetat vidare med vårt projekt för flickor med Ätstörningar.  Arbetet har uppmärksammats och klubben vann första pris i ATG:s drömfond. Vi fick också ett fint utnämnande som "Årets idrottsförening" av Västra Götalandsregionen och Borås Stad.

Vi har också som Miljödiplomerats via Svensk Miljöbas för andra året i rad. Hållbarhet på alla plan är viktigt för oss och miljödiplomeringen tillhandahåller en struktur för att kartlägga och målsätta våra viktigaste miljöaspekten.

Vi arbetar ständigt för att utveckla ridskolan. Vi har under året gjort om gruppindelningen för att öka säkerheten lektionsverksamheten, nu är maxantalet 8 elever per år.  Vi har också startat en trainee grupp för att ge möjlighet till fler elever att vidareutvecklas mer inom ridsporten.

Vi har under året genomfört en medarbetarenkät och även en undersökning i medlems stallet i syfte att utveckla verksamheten vidare.

Vi har haft ett antal aktiviteter och tävlingar från blåbärshoppning till sponsoraktiviteter, dressyrträningar till tävlingar på elitnivå. Vårt mål är att kunna erbjuda våra medlemmar på alla nivåer någonting roligt och utvecklande.

Vi har haft två frukostmöten för sponsorer och samarbetspartners för att delge vad vi gör och vad de bidrar tillgenom att samarbeta med oss.

Vi har under året påbörjat ett samarbete med Everywhere som sponsrar oss med att göra om och modernisera vår varumärkesplattform.  Vi har haft ett antal workshops, bland annat med personal, styrelseledamöter och medlemmar.

Ekonomiskt har vi tyvärr haft ett tufft år bland annat på grund av kraftigt ökade höpriser. Vi valde i slutet av året att outsourca vår ekonomifunktion till Ertan Redovisningsbyrå, dels för att minska sårbarheten men också ha tillgång till en bredare kompetens.

Ridskolan

Ridskolan är vår kärnverksamhet. Vi har under året haft 4 st instruktörer. Hästarna har en individuell utbildningsplan. Ridskolan har lektionsverksamhet 6 dagar i veckan. Vi har allt ifrån knatteridning på ponny till specialgrupper i såväl hoppning som dressyr. Vår ridutbildning har 7 olika nivåer där vi undervisar i dressyr, markarbete samt hoppning. 

Vi arbetar utifrån Svenska Ridsportförbundets utbildningsplan och vi har även handikappverksamhet.

Vi täcker in alla kunskapsnivåer på våra lektioner. Ridlärarna anordnar aktiviteter och klubbtävlingar på helger och lovdagar. Vi fortsätter med att byta ut både hästar och ponnyer i verksamheten.  Vi har i år 18 hästar 13 ponnyer.

Vi har fortsatt samarbetet med SÄS. Vi har två projekt med BUP, där deras terapi flyttas hit en dag i veckan. Även Fritidsgården har varit öppen 2 dagar i veckan. Sociala projekt är viktiga för klubben och vi satsar på att många olika grupper ska kunna ta del av våra hästar och aktiviteter på ridhuset.

Anläggning

Även denna höst har en del av fasaden har blivit målad och utbytt av kommunen.

Personal

Vi är 9 personer som jobbar i verksamheten, sammanlagt 7,5 heltider. Varje fredag har vi personalmöten och de anställda har stor del i ridhusets utveckling. Vi har ett bra samarbete med Arbetsförmedlingen och Jobb Borås samt även ofta praktikanter från olika skolor i kommunen. Personalen har regelbundet utbildning inom olika områden, instruktörerna har fortbildning årsvis.

Medlemsstallet

Medlemsstallet är fullbelagt. Vi har fortfarande många ponnyer med unga ryttare uppstallade vilket är positivt. Rutinerna är delvis omgjorda vilket bla innefattar senare insläpp och fler valmöjligheter av hösorter.

Handikappverksamhet

Vår handikappverksamhet är ett viktigt inslag på vår ridskola. Vi erbjuder ridning två dagar i veckan.

Gymnasiet

Vi har samarbete med Realgymnasiet. De har ridning, teori samt praktiska lektioner här. De använder sig av klubbens personal samt hästar för deras utbildning. Tillsammans med Sven Eriksongymnasiet har vi Nationell Idrottsutbildning, NIU där Viktoria Carlerbäck arbetar som ansvarig instruktör, i år med 3 åk.

Ungdomssektionen

Klubbens ungdomssektion har varit aktiv under året. De har bytt tillbaka sitt namn till Halali. De har haft fler aktiviteter och dessutom genomfört årets Julshow tillsammans med personalen.

BFK's tävlingar

BFK har under året arrangerat 8 officiella tävlingar, klubbtävlingar/ pay & jump / pay & ride var till antalet 8 st, därtill Lingondressyr och Blåbärshoppning. Detta tack vare många hårt arbetande ideella krafter inom klubben samt många oerhört engagerade tävlingsledare, ridlärare och funktionärer. Vi skapar god stämning och bra sammanhållning mellan alla de som är med på tävlingarna. Det har varit allt från klubbtävlingar till elithoppning.

Året inleddes med Sverigeponnyn under, och några dagar senare var det dags för ginatricot Grand Prix Borås som elittävling. GP:n var ett arrangemang under 5 dagar upp till 1.50.

Lokala/ regionala ponnyhoppningen i mars "ponnyhoppet".

Lokal/ regional i april.

Dressyrtävlingarna i maj. 

Boråshoppet i september, hoppning häst

Änglahoppet, tre dagar, v 41.

Regionaldressyr en dag i december.

Förutom detta anordnades klubbtävlingar i hopp och dressyr samt klubbmästerskap i november i respektive gren.

 

Sport och tävling

Vi var tillsammans 137 tävlingsryttare som tävlade för BFK under året.

Vi hade ett möte i december för alla BFK's licensierade ryttare.

Jenny Schreven kom 5 ggr under året. Stefan Jansson var ett antal fredageftermiddagar, samt Anna Emanuelsson och Sara Eriksson varannan torsdag respektive onsdag.

Fälttävlansryttarna med egen häst har varit med i en träning sponsrad av Sparbankstiftelsen.

 

SPORT OCH TÄVLINGSGRUPPENS PRIS FÖR HÄST OCH PONNY

Delas ut till det ekipage inom varje disciplin som uppnått flest poäng enligt Svenska Ridsportförbundets TR.  Se bilaga

 

Klubbmästare för 2018. I dressyren vann på ponny: Corinne Kyllergård - Shanna, privatponny Linn Bengtsson- Brattelids Cordon Rouge. På häst Malin Post- Calice för ridskolan och Jenny Magnusson- Domino på privathäst.

I hoppningen vann på ponny : Ida Agartsson- Fliper, privatponny Molly Rosen Andersson- Oh the reason is you samt häst: Maria Edentoft- Arwen och privathäst Greta Wårfors- Robini .

 

Styrelsen

Styrelsen har bestått av 5 ordinarie ledamöter samt 2 suppleanter. Styrelsen har under 2018 haft 10 styrelsemöten.

Styrelsens arbete har varit att följa ekonomin och att arbeta fram en tydlig strategisk riktning för företagsutveckling inom de olika områdena. Styrelsen har delat upp sig och arbetat med följande intressegrupper: Verksamhetsutveckling, Anläggning, Tävling och Marknadsföring/sponsring.

Styrelsen är bemannad utifrån olika kompetenser vi sett behov av; Ekonomi, Strategisk utveckling, HR, Miljö, Kommunikation, anläggning, tävling etc. Vi har även haft renodlat möte där vi fastställt målsättningar för 2019.

Borås 2019-01-11

Jenny Larsson, ordförande

 

Sport och tävlingsgruppens priser för tävlingsåret 2018

På Borås Fältrittklubbs årsmöte i februari delas det varje år ut priser till de främsta BFK ekipage inom disciplinerna dressyr, fälttävlan och hoppning.

Vid BFKs årsmöte 24 februari 2019 delas följande priser ut:

  1. 1.      SPORT OCH TÄVLINGSGRUPPENS PRIS
    Till det ekipage inom varje disciplin och kategori häst/pony som uppnått flest poäng enligt Svenska Ridsportförbundets TR. Vinnarna i de olika disciplinerna utses genom Svenska Ridsportförbundes ranking för Borås Fältrittklubb.

Dressyr Häst                                 Karolina Kampe- Don Amore

Dressyr Ponny                               Alice Kampe Alsin - Golden Eye

Hoppning Häst                              Alma Carlen- Corsica Q

Hoppning Ponny                           Esther Högdahl- Caroll

Fälttävlan Häst                             Viktoria Carlerbäck - Zlatan B

Fälttävlan Ponny                          Cajsa Björkman- Muscovado

  1. 2.      BFKs UPPMUNTRINGSPRIS I HOPP OCH DRESSYR - "ALL STAR"

Till det bästa ekipage på ponny och häst som uppnått flest poäng sammanlagt på BFKs klubbtävlingar inom hoppning och dressyr.

 

Häst Privatekipage

Mia Grandin - All in Black

 

Ponny Privatekipage

Tindra Svensson - My own Ferrari

 

Häst Ridskoleekipage

Jenny Larsson - Taloubet

 

Ponny Ridskoleekipage

Corinne Kyllergård - Shanna        

                     

  1. 3.      BFKs BONUSPRIS TILL KLUBBMÄSTARE I BÅDE DRESSYR OCH HOPPNINGTill det ekipage på ponny och häst som både vinner KM i dressyr och hoppning under samma år med samma häst. Gäller både lektionsryttare som privatryttare.

2018 hade vi ingen vinnare av detta pris

 

Borås Fältrittklubb Fälttävlan häst 2018

 

Antalet starter har under året varit lite färre än föregående år. Och antalet ryttare halverat.

Sparbanken Sjuhärad och Josefin Larsson sponsrade en terrängträning för medlemmarna. Träningen genomfördes på Hermanstorps terrängbana under ledning av Viktoria Carlerbäck

Greta Wårfors/Robini representerade Sverige på Junior EM i Fontainbleu, Frankrike. Det svenska laget blev femma.

Greta och Robini var tvåa på Junior SM på Strömsholm. Dessutom har de placerat sig internationellt i 1* klass.

Viktoria Carlerbäck har under säsongen haft några placeringar i 1* och 3* klass med hästarna Zlatan B och Freckenham Ted.

 

Borås 2018.02.14

Marie Carlerbäck

 

 

Verksamhetsberättelse 2018 Hoppning Häst

 

Under året har vi haft ett lag i div 2.

Första omgången var spännande där Alla i laget behövdes men Borås tog hem vinsten. 

Andra omgången hade vi lite otur och det föll för många bommar och tyvärr kom laget sist.

I tredje och sista omgången var de åter med och kämpade i toppen och slutade tvåa, vilket gav en total placering på andra plats. 

Matilda Granström, Thea Odelberg och Tindra Skog red samtliga omgångar.

Vi har även haft många duktiga individuellt med bland  annat starter i Falsterbo.  Placeringar både i DM, SM och vinst i NM chidrens med Alma Carlén. I DM blev det silver för juniorer till My Hagström, Guld för young rider till Nadja Losman samt brons för seniorer till Linn Lallo.

 

Stort Grattis till Alla!

 

Ponny 2018

Hoppning

Ponnyryttarna från Borås har gjort många fantastiska resultat på tävlingsbanorna under året.

I SM deltog Elin Lanned med sin ponny Smoover. Elin deltog även i Baltic cup.

Under ginatricot Grand Prix deltog Esther Högdahl I den stora ponny Grand Prix klassen med fint resultat.

När det kommer till laghoppningar så har vi haft ett mellanår då många satsat individuellt men vi hoppas på lag i de olika divisionerna under 2019.

 

Fälttävlan

Träning 12/8 med Viktoria Carlerbäck i Össjö via Sparbanksstiftelsen Sjuhärads bidrag.

 

Rapport från Dressyr häst 2018

Jenny Schreven har fortsatt att komma regelbundet till Borås och varit ett populärt inslag som tränare för både BFK-ryttare och ekipage från andra klubbar.

Även Stefan Jansson har fortsatt att komma till ridhuset för att hålla träningar.

I maj under Kristi Himmelsfärdshelgen hade vi vårt årliga dressyrmeeting med klasser från LB till GrandPrix. Flera BFK-ryttare representerade sin hemmaklubb och gjorde jättefina resultat. Även detta år hade vi ett kval i Intermediaire I kür för Dressyrringens Intermediaire I cup.

Nytt för årets meeting var att vi också hade ett kval till DressagePowers GrandPrixTour

Lag:
Inga lag representerade BFK 2018

Året avslutades som vanligt med en regional tävling i december med fulla klasser.

Ett stort GRATTIS och TACK till alla som medverkat som tävlanden, funktionärer och övriga representanter för vi är ett fantastiskt dressyrgäng på Borås Fältrittklubb.

Och varmt välkomna till 2019 års dressyr, gamla och nya ryttare.

Grenledare dressyr
Ulrika Källberg och medhjälpare Maria Lundberg

 

Verksamhetsberättelse ponny dressyr 2018

Året började med en uppstartsträning för Carl Hedin i slutet på januari. Deltog gjorde Julia Enqvist - Wally, Inanna Rezac - Ibiza, Alice Lindberg - Yorky, Molly Rosén Andersson - Russin och Linn Bengtsson på Helge.

 

Dressyråret rullade på och vi hade en del ekipage ute på tävlingsbanorna, men inga lag tyvärr då det helt enkelt var för få ekipage som var intresserade.
Alice Kampe Alsin gjorde finfina SM-kval sin B-ponny Golden Eye och de åkte hela vägen upp till Gävle för SM.