Borås Fältrittklubbs gruppindelning -utbildningstrappa för ponnyryttarekopplat till Svenska Ridsportförbundets utbildningsplan (Ryttarmärken)

Gruppindelningen på Borås Fältrittklubb för ryttare på ponny är indelat i nivåer i olika färger Rosa, Vit, Grön, Röd, Gul, Blå, samt Trainee & YR

Här kan du läsa mer om vad som ingår i de olika ryttarmärkena
https://ridsport.se/ridskola/ryttarmarken

Utöver ordinarie verksamhet erbjuder vi även

Prova på tillfällen
Finns för dig som inte testat på ridning tidigare. Här rids 30 min med ledare man får prova att sitta på hästen styra i skritt samt prova några steg i trav.
Anmälan sker direkt till kansliet.

 

Kurser & Aktiviteter
Under terminen anordnas olika typer av hästiga aktiviteter samt kurser både uppsuttna och avsuttna i olika discipliner, uteritter. Vi har lägerverksamhet med dagläger på loven

Mer om dessa hittar du på hemsidan under kalender, på disken i kansliet eller på våra sociala medier. Kurserna uppdateras löpande under terminen

https://borasridhus.se/

Det tar ett helt liv att bli en hästmänniska. Du blir aldrig fullärd, repetera, ha tålamod & var öppen för utveckling. Var ödmjuk mot dig själv, andra & framförallt hästen <3

 

Vi varvar vår undervisning med både praktiska & teoretiska moment där båda är lika viktiga för att du ska lära dig helheten kring hästar och ridning. Allt för att du ska få förståelse för hästen och hantera hästen säkert i flera olika situationer. Vi vill att du ska kunna utvecklas utifrån dina egna förutsättningar och personliga mål.

Vårt mål på ridskolan är utbilda dig till att bli en bättre ryttare men framförallt öka kunskapen inom häst. Med ökad kunskap ökar också ödmjukheten för att förstå dessa fantastiska djur.

För att ridning & hästar ska vara en säker fritidssysselsättning för oss som utövar den, har vi inom ridsporten en utvecklingsplan som skiljer sig ifrån andra idrotter och skolans värld.

Ridning och hästkunskap handlar heller inte alltid om att lära sig nya saker, utan ofta att lära sig samma saker men på ett mer förfinat sätt. Lite mjukare, lite effektivare, lite säkrare. Tänk på att olika hästar och ponnyer känns väldigt olika att rida och skapar olika trygghet, en trygghet som ridläraren förstår men som inte alltid syns utåt. Att ganska tidigt i karriären våga galopperna på stallets snällaste ponny är inte samma sak som att man är redo för en piggare eller busigare individ. Eller att man som ryttare kan läsa av en distans och följsamt lotsa över en mindre erfaren ponny över ett eller kanske flera hinder i rad. Lägg också till att ryttaren växer både fysiskt och mentalt ibland skyndar det på utvecklingen ibland kan det behövas en termin att bli kompis med sina nya långa ben. Här spelar också mental mognad stor roll, och att en ryttare rider på samma nivå i flera terminer kan alltså bero på flera olika orsaker och är absolut inte en dålig sak.

Glädjen till hästen och ridkompisarna är ovärderlig när det känns som man inte utvecklas så fort som man trott, och när den väl är där då är det kanske ”bara” är instruktören som ser det.

Ridning och hästkunskap tar enormt med tid och man blir aldrig fullärd. Men känslan när man väl lyckas är ovärderlig.

 

Rosa grupp

Första steget in på ridskolan för dig som aldrig ridit tidigare eller bara lite grann.
Här rider du med ledare, vi har rosa grupper både med ledare ordnad av klubben och grupper där förälder (med hästerfarenhet) leder sitt barn. Vi rider inomhus, utomhus och över bommar
Lektionerna är 30 minuter långa

Rosa grupp är åtta elever och har teori 4 ggr/termin

I Rosa grupp arbetar vi med Ryttarmärke 1

Hästkunskap och ryttarens balans i fokus
Målsättning: Att du känner dig trygg i stallet och tillsammans med hästen genom att få grundläggande förståelse för hur hästen fungerar och reagerar i olika situationer. Du lär dig att umgås med hästen och uppfatta dess signaler. I ridningen får du öva på att sitta avspänt och i balans på hästen och kunna sida hästen i skritt och trav samt övergångar, målet när du går vidare från Rosa grupp är att du klarar detta utan ledhjälp.

Vit grupp
Första steget utan ledare på ridskolan.
Nu ska du själv förbereda ponnyn för ridlektion samt ta hand om den efter lektionen.
Vi rider i skritt och trav inomhus, utomhus och över bommar
Lektionerna är 30 minuter långa

Vit grupp är åtta elever och har teori 4 ggr/termin

I Vit grupp arbetar vi med Ryttarmärke 1 & 2

Hästkunskap och ryttarens balans i fokus.
Målsättning: Att du känner dig trygg i stallet och tillsammans med hästen genom att få grundläggande förståelse för hur hästen fungerar och reagerar i olika situationer. Du lär dig att umgås med hästen och uppfatta dess signaler. I ridningen får du öva på att sitta avspänt och i balans på hästen och kunna sida hästen i skritt och trav samt övergångar.

Hästens dagliga behov, lagarbete och renodlade hjälper
Målsättning: Det är viktigt att du på ett tidigt stadie lär dig de viktigaste rutinerna i stallet och grunderna för hästens skötsel. Under den här perioden ska du lära dig att mera självständigt hantera hästen i stallet – till en början gärna två och två.
Innan nästa nivå ska du kunna använda de grundläggande hjälperna – de framåtdrivande, förhållande och vändande hjälperna. Fokus läggs vid ryttarens stabilitet i sitsen följsamhet i skritt och trav och över enkla bomserier.

Grön grupp
Är nästa steg, nu är lektionen 45 minuter.
Du gör själv i ordning sin ponny före och efter lektionen, samt sitter upp och anpassar stigläder själv eller med stöttning.
Vi rider i skritt, trav och provar att galoppera.
I grön grupp kan man även få prova att hoppa ett litet hinder i trav.

Grön grupp är åtta elever och har teori minst 3 ggr/termin

I Grön grupp arbetar vi med Ryttarmärke 2 & 3

Hästens dagliga behov, lagarbete och renodlade hjälper
Målsättning: Det är viktigt att du på ett tidigt stadie lär dig de viktigaste rutinerna i stallet och grunderna för hästens skötsel. Under den här perioden ska du lära dig att mera självständigt hantera hästen i stallet – till en början gärna två och två.
Innan nästa nivå ska du kunna använda de grundläggande hjälperna – de framåtdrivande, förhållande och vändande hjälperna. Fokus läggs vid ryttarens stabilitet i sitsen följsamhet i skritt, trav, galopp och över enkla bomserier.

Hästens välbefinnande – vårt ansvar
Målsättning: Det börjar nu bli dags för dig att mera självständigt ta ansvar för hästens skötsel och dagliga behov. Det handlar även om att lyfta in värdet utav att du själv ska må bra. Med vägledning av ridsportens värdegrund och ledstjärnor får du ökad förståelse för hur vi möter varandra och hästarna i vår sport. Fokus ligger också på att du ska kunna inverka mera i ridningen, variera din egen sits för att påverka hästens tempo och introducera samverkan mellan hjälperna. Vi introducerar hoppning, fokus ligger på din balans, sits och följsamhet du ska kunna hoppa enkelhinder i trav. Du ska kunna rida ut i naturen i skritt och trav på en lugn och trygg ponny.

Röd grupp

Fortsättning från grön grupp, lektionen är 45 minuter.
Du gör själv i ordning sin ponny före och efter lektionen, samt sitter upp och anpassar stigläder själv.Vi rider i skritt, trav och galopp, rider anpassade övningar med samtliga gångarter. Nu ska du i större utsträckning själv kunna hålla reda på övriga ekipage och anpassa och fördela avstånd för säkerhet och flöde i övningarna.
I röd grupp hoppar vi hinder i följd och får prova att hoppa i galopp.

Röd grupp är åtta elever och har teori minst 3 ggr/termin

I Röd grupp arbetar vi djupare in i Ryttarmärke 2 & 3

Hästens välbefinnande – vårt ansvar
Målsättning: Det börjar nu bli dags för dig att mera självständigt ta ansvar för hästens skötsel och dagliga behov. Det handlar även om att lyfta in värdet utav att du själv ska må bra. Med vägledning av ridsportens värdegrund och ledstjärnor får du ökad förståelse för hur vi möter varandra och hästarna i vår sport. Fokus ligger också på att du ska kunna inverka mera i ridningen, variera din egen sits för att påverka hästens tempo och introducera samverkan mellan hjälperna. I hoppningen är din balans, sits och följsamhet i fokus. Du ska också klara av att rida ut i terrängen.

Gul grupp

Fortsättning från röd grupp, lektionen är 45 minuter.
Du gör själv i ordning sin ponny före och efter lektionen, samt sitter upp och anpassar stigläder själv.
Du får prova och öva ridning och hantering med flera olika typer av ponny än i de tidigare grupperna.
Vi rider i skritt, trav och galopp, rider anpassade övningar med samtliga gångarter.
I gul grupp ska du själv kunna hålla reda på övriga ekipage och anpassa och fördela avstånd för säkerhet och flöde i övningarna.
Du får själv ta ansvar för framridning under vissa lektioner
Gruppen hoppar hinder i följd i trav och galopp.

Gul grupp är åtta elever och har teori minst 3 ggr/termin

I Gul grupp arbetar vi djupare i Ryttarmärke 3

Hästens välbefinnande – vårt ansvar
Målsättning: Det är nu dags för dig att mera självständigt ta ansvar för hästens skötsel och dagliga behov. Det handlar även om att lyfta in värdet utav att du själv ska må bra. Med vägledning av ridsportens värdegrund och ledstjärnor får du ökad förståelse för hur vi möter varandra och hästarna i vår sport. Fokus ligger också på att du ska kunna inverka mera i ridningen, variera din egen sits för att påverka hästens tempo och introducera samverkan mellan hjälperna. I hoppningen är din balans, sits och följsamhet i fokus. Du ska också klara av att rida ut i terrängen.

Blå


Fortsättning från Gul grupp.
Blå grupp rider 45 minuter
Du gör själv i ordning sin ponny före och efter lektionen, samt sitter upp och anpassar stigläder själv.
Du rider och hanterar nu alla typer av ponnys i stallet.
Vi rider i skritt, trav och galopp, rider anpassade övningar med högre ställda krav på utförande i samtliga gångarter.
I Blå grupp ska du själv kunna hålla reda på övriga ekipage och anpassa och fördela avstånd för säkerhet och flöde i övningarna.
Eleverna får i större utsträckning under instruktörens överseende själva ta ansvar för framridning under vissa lektioner.
Gruppen hoppar olika typer av övningar, med hinder i följd och banor inom och utomhus.
I Blå grupp rider vi ut under ledning i alla gångarter.

Grupperna är åtta elever och har teori minst 2 ggr/termin

I Blå grupper arbetar vi med Ryttarmärke 3 & 4

Fördjupad insikt och mer ekipageanpassad ridning
Målsättning: I hästkunskapen får du en fördjupad insikt i de delar som ingår i märke 1-3. Hur hästen fungerar, hästens exteriör, den dagliga vården och hanteringen. Den teoretiska ridläran får större utrymme liksom din egen utveckling som ryttare. Vilka utvecklingsmöjligheter finns inom Svenska Ridsportförbundet? Vilka mål har du med din ridning & ditt hästliv? Du övar på hur du genom samverkan mellan hjälperna kan påverka hästen såväl i tempo som i sidled samt sätta samman olika rörelser i ett program. Du introduceras för att arbeta hästen korrekt och bli mer precis och självständig i din ridning. Du ska kunna förbereda dig och hästen på vad som ska göras och även behärska hoppning av enklare serier och banor samt klara av att rida ute i terrängen i skritt, trav och galopp.

Trainee är BFK eget koncept för ponnyryttare som vill lite mera, satsa på att öka sin hästkunskap, sin ridkunskap samt sitt ledarskap.
Traineegruppen är 8 ryttare som rider tillsammans 2 gånger i veckan, lektionerna är 60 minuter långa. Utöver den egna lektionen ingår det i konceptet att vara med och hjälpa till som förebild och ledare i BKFs Rosa ponnygrupper.
Utöver detta är ungdomarna engagerade vi klubbens aktiviteter för de yngre barnen samt ofta en del av vår aktiva ungdomssektion.
Ryttarna i gruppen startar på minst en Gul nivå och har deltagit som knatteledare i Rosa grupp för att få plats i Trainee

Gruppen har teori minst 4 ggr/ termin. Traditionell teoriundervisning kan byta mot studiebesök, clinics, sitsträning etc. för fördjupad kunskap.

Traineegruppen arbetar med målsättningar från framförallt Ryttarmärke 4

Fördjupad insikt och mer ekipageanpassad ridning
Målsättning: I hästkunskapen får du en fördjupad insikt i de delar som ingår i märke 1-3. Hur hästen fungerar, hästens exteriör, den dagliga vården och hanteringen. Den teoretiska ridläran får större utrymme liksom din egen utveckling som ryttare. Vilka utvecklingsmöjligheter finns inom Svenska Ridsportförbundet? Vilka mål har du med din ridning & ditt hästliv? Du övar på hur du genom samverkan mellan hjälperna kan påverka hästen såväl i tempo som i sidled samt sätta samman olika rörelser i ett program. Du introduceras för att arbeta hästen korrekt och bli mer precis och självständig i din ridning. Du ska kunna förbereda dig och hästen på vad som ska göras och även behärska hoppning av enklare serier och banor samt klara av att rida ute i terrängen i skritt, trav och galopp.

”Young rider” ung ryttare

YR gruppen är en specialgrupp med äldre tonåringar på väg från ponny till storhäst. För att rida i YR behöver ryttaren minst rida på nivå för Trainee nivå/3 på storhäst samt visa och delta med engagemang i föreningen, och vara en bra förebild för våra medlemmar.
YR rider 2 ggr i veckan en gång på ponny en gång på stor häst storhäst.
lektionerna är 60 min långa det är max 6 ryttare i gruppen.

Gruppen har teori minst 4 ggr/ termin. Traditionell teoriundervisning kan byta mot studiebesök, clinics, sitsträning etc. för fördjupad kunskap.

YR gruppen arbetar med målsättningar från ryttarmärke 5 och bronsmärket.

God inverkan och större ansvar. Kunskapspåfyllning och inspiration.
Du ska ha tillräckliga kunskaper för att ta ett helhetsansvar för hästens välbefinnande. Det ställs högre krav på ridningen med ökad precision i hjälpgivning och på att hästen arbetar i ändamålsenlig form. Du ska kunna hoppa flera hinder i följd, med såväl kort som lång anridning. Hoppning av enklare hinder ute i terrängen ingår också. Vi lägger större fokus på hur du inverkar på hästen.
Med fortsatt fokus på helheten är målet att ge dig som ryttare och hästmänniska en stabil grund med god insikt och förståelse för vilka kunskaper som behövs när man har egen häst. Det är också viktigt med lagom utmaningar för att stimulera fortsatt utveckling och kunskapstörst.

 

Borås Fältrittklubbs gruppindelning utbildningstrappa för stor häst kopplat till Svenska Ridsportförbundets utbildningsplan (Ryttarmärken)

Gruppindelningen är indelat i Grupp 1-4 samt specialgrupp. Grupp 1 är från nybörjare och uppåt. Du har teori minst två gånger per termin.

Här kan du läsa mer om vad som ingår i de olika ryttarmärkena https://ridsport.se/ridskola/ryttarmarken

Förutom de ordinarie grupperna erbjuder vi

Prova på kurs

Detta är en bra början för dig som vill prova på att rida eller för dig som är återvändare. Varje kurs är 1-3st tillfällen. Vi går igenom rutinerna kring ridlektionerna både i stallet och uppsuttet. Vi rider i grupper om max fem elever. Bokas in via kansliet.

Öppna grupper

Vi har flera öppna grupper för dig som vill rida extra eller att du av någon anledning inte har möjlighet att ha ett fast abonnemang. Det finns öppna grupper som både 50 och 60min lektioner. Det finns det även möjlighet att boka Drop in platser i ordinarie grupper i mån av plats. Både Öppna grupper och Drop in bokas via Hippocrates.

Kurser

Under terminen anordnas kurser i både hoppning, dressyr, Working Equitation men även avsuttna kurser. Mer om dessa hittar du på hemsidan under kalender, på disken i kansliet, på våra sociala medier och i Hippocrates. Kurserna uppdateras löpande under terminen

65+

Just nu har vi mer vana ryttare i vår 65+ grupp. Om intresse finns så startar vi även avsutten alt nybörjargrupp. Kontakta oss i så fall.

I vår nuvarande 65+grupp rider du som varit aktiv ryttare tidigare eller är aktiv nu. Målet med lektionen är att göra dig piggare, gladare och främja balans och rörelse under lite lugnare former. Här kommer du att umgås med våra härliga hästar och dina gruppkamrater. Du behöver behärska skritt och trav obehindrat, galopp förekommer under lektionerna men utförs efter förmåga och vilja. Med lämplig häst kan det även gå att delta med egen häst. Kontakta oss i förhand! Ridlektionen hålls av en av våra ordinarie ridlärare och kommer bestå av ridlektion i huvudsak dressyr, men även inslag av tex Working Equitation och bommar. Utöver ridning har vi även avsuttna teoretiska tillfällen regelbundet. Efter lektionen när hästarna är omskötta är ni varmt välkomna att slå er ner i vårt klubbrum för medhavd fika och umgänge. För dig som vill träna och fortsätta utvecklas som ryttare har vi platser i våra ordinarie grupper!

Specialgrupper

Specialgrupper finns i dressyr-, hoppning- och allmänspecial. Att rida i en specialgrupp innebär att man rider 6st elever i en grupp och lektionstiden är 60min. Ridkunskapen för en specialgrupp motsvarar Grupp 3-4. Specialgrupperna har teori två gånger per termin.

Betydelse av betäckningar av specialgrupper:

HDS – Dressyrspecial

Rider dressyr vid varje tillfälle.

HHS – Hoppspecial

Rider på ett schema med dressyr, markarbete, hoppning och hoppning

HAS – Allmänspecial

Rider på ett schema med dressyr, dressyr, markarbete och hoppning

WE Grupp

I den här gruppen jobbar vi med inriktningen mot grenen Working Equitation och de momenten som ingår där.

 

Grupp 1 (Ryttarmärke 1)

Grupp 1 är det första steget. Här börjar du som nybörjar eller om du ridit lite gran innan. Du rider i en grupp med 8st ryttare och lektionerna är 50min. Grupp 1 har minst 2st teoritillfällen per termin.

Vi rider i skritt och trav och fokuset ligger på sits och balans. (lodrätt sits och djup lätt sitts). Vi jobbar mycket med kon- och bombanor för att träna på vår grundläggande hjälpgivning. Vid fint väder tränar vi på att rida ut. Vi provar även på att rida Working Equitation

Ryttarmärke 1 Hästkunskap och Ryttarens balans i fokus

Målsättning: Målet på denna nivå är att du ska känner dig trygg i stallet ihop med hästen genom att få grundläggande förståelse för hur hästen fungerar och reagerar i olika situationer. Du får lära dig hur man umgås med hästen och att uppfatta hästens signaler. I ridningen ska du som ryttare kunna sitta avspänt och i balans på hästen och kunna rida hästen i skritt och trav, samt i övergångar. Målet är att du ska rida i skritt och trav utan ledare men vid behov få ledhjälp.

Grupp 2 (Ryttarmärke 2)

Grupp 2 är nästa steg, denna nivå är för dig som har börjat galoppera. Du rider i en grupp med 8st ryttare och lektionerna är 50min. Grupp 2 har 2st teoritillfällen per termin. Vi fortsätter att öva på sits och balans, både i den lodräta sisten och i den djupa lätta sitsen. På denna nivå jobbar vi vidare med mycket inverkans banor för att träna våra grundläggande hjälper. I Grupp 2 börjar man även att ha hoppa enkelhinder.

Vid fint väder tränar vi på att rida ut. Vi provar även på att rida Working Equitation

Ryttarmärke 2 Hästens dagliga behov, lagarbete och renodlade hjälper

Målsättning: Det är viktigt att man på ett tidigt stadie lär sig de viktigaste rutinerna i stallet och grunderna för hästens skötsel. På den här nivån kommer du lära dig att mer självständigt hantera och sköta hästen i stallet – till en början gärna två och två. Innan nästa nivå ska du kunna använda dig av de grundläggande hjälperna – de framåtdrivande, förhållande och vändande hjälperna. Fokus läggs vid din stabilitet i sitsen och följsamhet i skritt, trav, galopp och över enkla bomserier.

 

Grupp 3 (Ryttarmärke 3 & 4)

Grupp 3 är fortsättningsnivån, för dig som är mer rutinerad. Du rider i en grupp med 8st ryttare och lektionerna är 50min. På denna nivå jobbar vi med delar ur ryttarmärke 3 och fyra.  Det finns även hoppfria grupper på denna nivå. Grupp 3 har teori vid två tillfällen per termin. Även på denna nivå rider vi ut och ni får prova att rida Working Equitation

Ryttarmärke 3 Hästens välbefinnande – vårt ansvar

Målsättning: På denna nivå har det blivit dags för dig att ta mer självständigt ansvar för hästens skötsel och dagliga behov. Men det handlar också om att lyfta in värdet av att man själv ska må bra. Med vägledning av ridsportens värdegrund och ledstjärnor får du ökad förståelse för hur vi bemöter varandra och hästarna i vår sport. Fokus ligger också på att du ska kunna inverka mer i ridningen, variera din egen sits för att påverka hästens tempo och introducera samverkan mellan hjälperna. I hoppningen är din balans, sits och följsamhet i fokus och du ska kunna hoppa enkelhinder. Du ska också klara av att rida ut i terrängen.

Ryttarmärke 4 Fördjupad insikt och mer ekipageanpassad ridning

Målsättning: I hästkunskapen får du fördjupad insikt i de delar som ingår i märke 1-3: hur hästen fungerar, hästens exteriör, den dagliga vården och hanteringen. Den teoretiska ridläran får större utrymme liksom din egen utveckling. Vilka utvecklingsmöjligheter finns inom Svenska Ridsportförbundet? Vilka mål har var och en med sin ridning? Du övar på hur man genom samverkan mellan hjälperna kan påverka hästen såväl i tempo som i sidled samt sätta samman olika rörelser till ett program. Du introduceras för att arbeta hästen korrekt och bli mer precis och självständig i din ridning. Du ska kunna förbereda dig och hästen på vad som ska göras, och ska även behärska hoppning av enklare serier och banor samt klara av att rida ute i terrängen i skritt, trav och galopp

Grupp 4 (Ryttarmärke 5 & Brons)

Grupp 4 är för dig som är rutinerad ryttare och som vill jobba vidare med din färdighetsträning både i ridningen men också i hästkunskap. Grupp 4 har teori minns två gånger per termin (vissa tillfällen kan bytas ut mot teori, sitsträning, fysträning eller clinics för att få fördjupad kunskap)

 Även på denna nivå rider vi ut och ni får prova att rida Working Equitation

Ryttarmärke 5 God inverkan och större ansvar

Målsättning: Du ska ha tillräckliga kunskaper för att ta ett helhetsansvar för hästens välbefinnande. Det ställs högre krav på ridningen med ökad precision i hjälpgivningen och på hästens form. Du ska kunna hoppa flera hinder i följd, med såväl lång som kort anridning. Hoppning av enklare hinder ute i terrängen ingår också. Större fokus på hur du som ryttare inverkar på hästen

Ryttarmärke Brons Kunskapspåfyllning och inspiration

Målsättning: Med fortsatt fokus på helheten är målet att ge dig en stabil grund med god insikt och förståelse för vilka kunskaper som behövs när man har egen häst. Det är också viktigt att stimulera till fortsatt utveckling.